Baka sockerkaka

Sockerkaka (sponge cake på engelska) är en lätt kaka som man snabbt rör ihop. Grundreceptet är mycket lätt att variera med t.ex. kakao, citron, vaniljsocker, banan eller annat gott beroende på vad man är sugen på.

Att baka sockerkaka tar ungefär 45 minuter varav den mesta tiden går åt till att grädda sockerkakan.

Grundrecept Sockerkaka

  • 10-12 bitar
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form med skorpmjöl.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna medan du vispar ägg och socker poröst och fluffigt. Använd gärna elvisp så det blir riktigt vitt skum.
    Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggen så att det blir en jämn smet.
  4. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn med sticka, när den inte blir kladdig är sockerkakan är klar.
  5. Byt gärna ut vaniljsockret mot kakao, rivet skal av en halv citron eller en mosad banan för andra smaker.

Om du använder en stor rund form kan man även göra sockerkaksbottnar till en riktigt god hembakad tårta. Gör en dubbel sats och skär skivor när den svalnat. Underbart gott med grädde och bär.