Baka kakor

Att baka kakor själv går snabbt och blir jättegott! Även de enklaste havreflarn imponerar när de är hembakta – att man sedan sparar en slant och slipper alla hemska transfetter och tillsatser gör det bara ännu bättre. Det finns hur många recept och varianter på att baka kakor som helst men här är ett kakrecept som vi tycker är bra att börja med.

När man bakar kakor så blir det ofta ganska många kakor, de flesta kakor går väldigt bra att frysa in så antingen kan man spara dem till senare eller så kan man ge bort – det brukar alltid uppskattas att ta med kakor som man själv bakat till fikat på jobbet eller till vänner.

De här chokladkakorna blir spröda och goda och går jättebra att frysa, de tinar fort så de passar bra om man får oväntat besök.

Kakor, choklad, ca 60st

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Garnering:

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör mjukt smör och socker poröst. Smält ej smöret utan rör det mjukt eller låt det stå framme i rumstemperatur. Blanda ner vaniljsocker, kakao och ägg i smeten. Blanda vetemjölet med bakpulvret och vänd sedan ner blandningen i smeten som du arbetar snabbt ihop till en deg.
  2. Dela degen i fyra delar, varje längd blir ca 15 kakor så rulla ut varje längd så att den blir ungefär lika lång som plåten och platta sedan till den.  Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  3. Grädda i mitten av ugnen, 12–15 minuter. Skär kakorna till sneda kakor medan de ligger på plåten. Antal kakor beror på hur breda du gör dem men 2-2,5cm brukar bli lagom. Lägg kakorna på galler för att kallna. MUMS!