Baka bullar

Att baka bullar är både roligt och gott. Oavsett om du bakar bullar för att ha till hemgjorda semlor eller vanliga kanelbullar till utflykten eller fikat blir det alltid uppskattat. Att baka bullar tar ungefär en timme beroende på vilken sort du bakar. Här nedan visar vi ett grundrecept för kanelbullar.

När man bakar bullar kan man med fördel variera receptet lite efter egen smak. Vill du ha saftiga bullar tar du lite mer matfett och vill du ha dem riktigt maffiga gör du en dubbel sats fyllning..

Ingredienser bullar

  • 25 gram jäst (Halvt paket)
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl

Fyllning, normal sats. Vill du ha mycket fyllning ökar du på.

  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk malen kanel
  • 1/2 dl socker

Pensling

  • 1 ägg
  • Pärlsocker

Gör så här

  1. Smält matfettet och blanda med mjöljen, värm tills det är ljummet – känn med fingret.
  2. Blanda ner jästen i en del av degvätskan och tillsätt sedan resten.
  3. Blanda ner övriga ingredienser men spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen tills den är smidig och låt sedan jäsa i en övertäckt bunke i 30 minuter.
  4. Rör matfettet, ej smält, tills det är mjukt och smidigt tillsammans med socker och kanel till fyllningen.
  5. Ta upp degen och knåda den smidig med det sparade mjölet. Dela ev. degen i två delar och kavla sedan ut den till en platta, ca 30*40cm eller 2 st 30*20cm.
  6. Bred på fyllningen med en slickepott eller smörkniv över hela degen och rulla sedan ihop degen från långsidan. Vill du ha större men färre bullar rullar du från kortsidan.
  7. Skär rullen i ca 2 cm tjocka bitar, lägg bitarna på en plåt med bakpapper eller i formar.
  8. Låt bullarna jäsa under duk i ca 20 min.
  9. Vispa ägget och pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda sedan mitt i ugnen – 250°C, ca 8 min. De ska vara gyllenbruna.
  10. Låt bullarna svalna på galler, om de inte ska ätas direkt så bör de förvaras i påse eller burk med lock för att inte bli torra. Bullarna går bra att frysa. Tina i rumstemperatur, ugn eller mikro.