Baka bröd

Om man vill hålla koll på vad man stoppar i sig och samtidigt spara en slant är det en bra idé att baka bröd själv. Vill man vara lite lat kan man köpa en bakmaskin som man blandar ingredienserna i så att man sedan kan vakna till nybakat bröd.

När man väl fått rutin på att baka bröd går det snabbt och lätt, se till att ha mjöl och jäst hemma så är det är inga problem. Genom att baka några limpor varje vecka sparar du lätt tusenlappar på ett år och äter mycket bättre bröd än de du hittar i bröddisken.

Här följer ett grundrecept för matbröd. Prova att variera tills du hittar ditt favoritrecept. Det finns hur många olika goda bröd som helst men de flesta av oss uppskattar nog att ha ett grundrecept som man använder till vardags och sedan tar man ut svängarna lite mer på helger och till fest.

Matbröd, grundrecept 2 limpor

  • 5 dl degspad (vatten eller mjölk. Vatten ger hård skorpa och lite luftigare bröd, mjölk ger mjukare bröd och skorpa)
  • 50 g smält smör (eller margarin eller motsvarande mängd matolja. Det är inget måste med matfett, det går att utesluta. Brödet blir då lite torrare och smuligare och inte lika hållbart.  Prova och hitta vad som fungerar bäst för just dig)
  • 1 paket, 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 3 msk sirap eller socker (Valfritt, påskyndar jäsningen men kan uteslutas om så önskas)
  • 13 – 15 dl mjöl (Du kan själv testa vilka mjölsorter du tycker ger godast bröd: Vetemjöl, rågmjöl, grahamsmjöl – prova att blanda men en tredjedel bör vara vetemjöl för att det ska binda ihop ordentligt. Du kan även ha i t.ex. rivna morötter vilket ger ett lite saftigare bröd)

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i det ljumma degspadet, känn med fingret så att det inte är för varmt.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna och knåda tills du får en smidig deg.
  3. Låt jäsa i 30 minuter i bunken under jäsduk. Ej för kallt eller i drag!
  4. Ta upp degen och knåda till bullar, limpor eller kakor beroende på vad du vill ha. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på plåt under duk.

Beroende på vad du bakar blir gräddningen olika:

  • Limpor: 30-60 min i 200 grader
  • Bullar: 10 min i 225 grader
  • Kakor: 15 min i 225 grader